Tegusad Viimsis sirgunud ettevõtjad ja lapsepõlvesõbrannad Eveli Apri ja Ingrid Sõmer on sündinud ühepäevase vahega ning elumerelainetes seigeldes üksteise kõrval oma rada käinud üle neljakümne aasta. Nende elud on tihedalt seotud, kuid suurimaks ühendavaks lüliks on uudishimu teiste kultuuride ja gastronoomia vastu.

Harjumaa kõige ilusamalt poolsaarelt pole jäädavalt lahkuda soovinud kumbki – kõik eluks valmistumiseks ja hästi hakkama saamiseks vajalik on kogu aeg olnud vähem kui tunni aja kaugusel ning täna on tegusad sõbrannad võtnud nõuks viimsilasi kostitada maailmamaitsetega otse oma koduõuel.

Eveli Apri sõnul sai nende ühine ettevõte Toidukirg OÜ alguse 2015. aasta suvel. „Tegime sõbrannadega kolmekesi Summer Sushi ratastel kohviku, millega käisime suveüritustel inimesi kostitamas,“ avab Apri oma toiduteemalise ettevõtluse alguse tagamaid. Kohvik vuras ringi kolm aastat ning järgmiseks seikluseks avas uksed Eesti romantilisim merelinn Haapsalu. „Kui paljud olid sunnitud keset suurt pandeemiat oma uksed ajutiselt või jäädavalt sulgema, siis meie avasime elustiiliresto Smiley Chilli,“ räägib ettevõtja.

Söögikoha hitid: kohupiimataskud ja puffikud.

Uue võimaluse pani lauale puhas juhus

Sõit Viimsi ja Haapsalu vahel oli üsna seiklusrikas ja energiamahukas, kuid saadud kogemused ja kontaktid seda väärtuslikumad. „Kui 2022. aasta suvel teatas Reval Café FORUS Viimsi Spordiklubist lahkumisest, siis juhtus kuidagi nii, et olime kellelegi oma tegemistega silma jäänud ning idee kodukohas oma toidukoht avada tundus nii õige mõttena,“ tõdeb Eveli ja lisab, et eelnev kogemus aitas neid selleks sammuks kenasti valmistuda.

Kohviku nimi sündis koostöölepingu allkirjastamise hetkel. Plaan oli küps, leping laual valmis, kuid kohviku nime lahtris haigutas tühi koht. „See kõik läks nagu laulusalmis: „Kui mina ütlen karu, siis sina ütled püksid.“ Kuna kohvik asub Karulaugu teel, siis pakkus Ingrid välja Karulaugu ja mina võtsin sõnajärje üle ning lisasin sinna pesto resto. Nõnda sündiski Karulaugu Pesto – lihtne,“ naerab ettevõtja elavalt.

Eelistavad kodumaist toorainet

Roogade valik on kohvikus uhke ja kuna tegemist on kõige paremas mõttes väikeettevõttega, saavad nad endale erinevalt tava- ja ketirestoranidest lubada maitseradadel suuremaid avantüüre. „Tooraine osas pole nii suurt mahtu vaja, seega on meil toimetamisel üsna vabad käed. Kui vaja, ostame kala kohalikult kalurilt ja teeme sellest maitsva sünnipäevalaua. Juba praegu pöörduvad viimsilased oma erisoovidega kõiksuguste sündmuste maitsvalt tähistamiseks Karulaugu Pesto kohviku poole ning see on meile vaid suur rõõm,“ kinnitab Apri. Ta täpsustab, et kõik mõtted tasub alati välja rääkida, sest kohvikus olev menüü ei peegelda toiduvõlurite tegelikku pagasit. „Just väiksemad ja suuremad koostööd annavad meile võimaluse end köögis vabalt tunda ja välja elada, mis on ülitore,“ julgustab toidufänn kõiki oma ideedega nende poole pöörduma.

Pagar Anna salajased retseptid viivad keele alla.

Menüü ja toiduteemad on kohvikus mõlema ettevõtja südameasjaks, aga suuremas osas on selle vedamise enda õlule võtnud kokk Karolin. „Tegu on üle 15 aasta erinevates restoranides töötanud oma ala spetsialistiga, lisaks on Viimsi ka tema koduks. Karolin usub, et tervislik toit maitseb alati, kui kombineerida õiged toiduained. Nõustume sellega täielikult!“

„Karolin tõi meie juurde pagari Anna, kes on ikka täiesti uskumatu maitsevõlur erinevate ahjupirukate ja küpsetiste osas,“ kinnitab Eveli Apri. Nali naljaks, aga pirukad tuli väiksemaks vormida, sest paljud külalised avaldasid arvamust, et nad sooviksid korraga mitut erinevat küpsetist proovida, kuid piruka rammusa ja ohtra sisu tõttu osutub see üsna vaevarikkaks.

Hetkel on võetud suund hommikusöögi ja maitsvate päevapakkumiste serveerimisele. À la carte menüü on samuti kohvikus olemas. „Mis seda pagari osa puudutab, siis nii gluteeni- kui ka laktoositalumatusega magusasõbrad on meile väga oodatud, sest oleme neile mõelnud. Hitid on Anna küpsetatud brownied, kohupiimataskud ja puffikud,“ toob ta mõned näited. Pagar on suhkruga köögis kooner, pigem leiab alternatiive mee ja puuviljade näol. Mis tervislikkust puudutab, siis tegelikult võib mõõdukas koguses kõike süüa. Eriti midagi, mis ergutab su maitsemeeli niivõrd tugevalt, et saad väikesest ampsust elamuse ja heaolutunde kätte.

Aasia mõjutustega menüü

Tugev mõjutus menüü koostamisel tuleb Taist. „Ingrid on seal käinud pea kakskümmend ja minul läks pärast kümnendat reisi arvepidamine käest. Valime alati elukohaks paigad, mille lähedal on suur tänavatoidu valik ning koos kohalike kokkadega toiduvalmistamine pigem heas mõttes tüüpiline traditsioon. Eraldi kursusi polegi tarvis, õpitahe on peamine,“ usub Apri. „Edevad Tai restoranid pole meie teema, oleme siiski lihtsad inimesed.“

Karulaugurisotto.

Eveli jaoks on Tai köök maailma parim ja mõnes mõttes geniaalne kombinatsioon kõigest heast ehk nii laktoosi- kui ka gluteenivaba, aeglaste süsivesikutega, aga samas ülimaitsev ja ka tervislik. Toit on inimese jaoks nagu kütus – mida kvaliteetsem, seda kauem me hästi vastu peame. „Täisväärtuslik toidukord on ülimalt oluline läbi kogu elu ja kohviku missiooniks on seda spordikeskuses pakkuda. Karulaugu Pesto köögist ei leia poolfabrikaate, keeduvorsti ega viinereid – nii on ja jääb,“ lubab ta.

Tai toitudest on viimsilased siiani soojemalt vastu võtnud phad thai. „Võib öelda küll, et see on kujunemas eestlaste „rahvusroaks“, sest seda oli tunda nii Haapsalus kui ka nüüd siin Viimsis.“

Ideid ja plaane jätkub

Ingridi ja Eveli tähelepanekud näitavad, et taimse toidu osakaal peab menüüs veel oluliselt laienema. Tundub, et inimesed valivad üha rohkem väga teadlikult taimset toitu ja eelistavad liha kas kord nädalas või on sellest üldse loobunud. „Natuke küll juhuse tahtel, aga spordikeskus on nii õige koht, sest siin saavad meie missioon ja täpselt õige klientuur kokku ehk uksest astuvad sisse need, kelle jaoks on oma tervise eest hoolitsemine oluline.“

Väike näksilaud koosolekule.

Menüü on kohvikus pidevas muutumises. „Talv tuleb vääramatu jõuga, nagu ka pühad. Sel puhul võtame kavva ka veidi rammusamat toitu ehk plaanis on nii ise tehtud pasteet, punase veini kastmes pardikoiva confit kui ka ribid,“ kergitab ettevõtja plaanidelt saladuseloori ja lubab, et ka tai toidu osas  tuleb põnevaid üllatusi.  „Muidugi teeme ka piparkooke ning üks mõte ongi lastega peredele läbi viia meeleolukaid piparkookide kaunistamise töötubasid.“

Kohvik on avatud:

E–R kell 9–19

L–P kell 10–18

Aadress:

Karulaugu tee 13