Viimsi rahvas on suur õunaarmastaja – pea igas aias leidub õunapuid ning praegu on kätte jõudnud aeg, mil õunad on valmis saanud. Kindlasti ei tasu õunu puu alla mädanema jätta, vaid tuleb teha õunakooki, -mahla, -moosi või süüa lihtsalt õunad värskelt ära. Viimsi Rannarahva muuseum ootab kõiki 24. septembril Viimsi vabaõhumuuseumisse ubinapäevale.

Ubinapäeva keskmeks on mahlatalgud. Kõigi soovijate õunad pressib kohapeal tervislikuks mahlaks Hiiumaalt kohale vurav suur mahlapress. Teil jääb üle ainult õunad kotiga kohale tuua ja kaasa võtta ka mõni suuremat sorti nõu, millega mahl kenasti koju transportida.

Avatud on ka taluturg

Pea meeles, et Viimsi taluturult leiad rikkaliku valiku erinevaid õunu, ploome ning muid aiasaadusi. Meie turul kaupleb igal laupäeval pea 25 müüjat, nende seas Asuva aed, kellel on meeletult lai sordi valik õunu, ploome ja pirne igale maitsele. Uurisime Asuva aia peremehe Ain Ootsingu käest, kuidas ta viljapuude kasvatamiseni jõudis ning mida soovitab enne talve tulekut viljapuudega teha, et järgmise aasta saak oleks parem.

Foto: Jekaterina Alipova

Ain Ootsing: „Meie õunaaed asub Ahjal Põlvamaal. Nii nagu elus ikka, saavad asjad alguse juhuste kokkulangevusest. Pärast kõrgkooli lõpetamist pöördusin tagasi kodukohta, hakkasin maja ehitama ja panin aeda kasvama mõned õunapuud. Tegelesin aiandusega ja kasvatasin erinevaid kultuure – lilledest ja seemnetest maasikateni. 1990-ndatel sai puid järjest juurde istutatud ja nii pühendusingi puuviljakasvatusele. Aias löövad töödes kaasa kõik pereliikmed.

Viimsi taluturul hakkasime käima üsna turu tegutsemise algusest saadik. Mulle meeldib, et Viimsi taluturg on tõeliselt toimiv turg! Selle teevad meeldivaks eelkõige inimesed, kes oskavad hinnata kohalikku toitu ja tunnevad huvi meie tegemiste vastu. Eks meiegi toidulauale jõuab ühtteist Viimsi taluturult – head leiba, kala, liha, magusat kraami.

Meie aias kasvab 50–60 sorti pirnipuid, õunapuid umbes poole rohkem, ploomisorte leidub 40–50. Mõned sordid lähevad, mõned tulevad juurde. Tegelikult otsime kogu aeg paremaid, maitsvamaid ja ilusamaid sorte. Tore on kuulda, kui inimesed oskavad küsida mõnda kindlat sorti, mis neile eelmistest aastatest on meeldinud.

Valmistame puuviljadest ka erinevaid mahlasid, mille tooraine on samuti meie aias kasvanud. Mõned aastad tagasi tekkis huvi traditsioonilisel meetodil valmistatud siidri ja perry vastu. Tänaseks on nad laagerdunud ja valmis.

Nõuanne õunapuid omavatele inimestele: õunapuud tahavad augustis kastmist, sellest sõltub järgmise aasta saak. Puud talvituvad hästi, kui maa on natukene külmunud ja lumega kaetud. Seega tuleb loota, et talv tuleb parasjagu külm ning lumine.“

Ajakava

Kell 11–13 ootab tädi Tiiu kõiki lapsi Kingu tallu, kus pakub maitsvaid pannkooke õunamoosiga ja värskelt pressitud õunamahla.

Viimsi vabaõhumuuseumis on kõigil soovijatel võimalus osta suitsukala otse ahjust.

Viimsi taluturul on avatud dekoreeritud fotonurk, fotograafiks Mairit Meite. Broneeri aeg: mairitmeite@gmail.com. Fotosessioon kestab 15 minutit ja maksab 25 eurot.

Kell 10.30–12.30 mängib lõõtsa Priit Laatre.

Mahlapressimine Viimsi vabaõhumuuseumis toimub sel aastal 24. ja 25. septembril. Registreerimine: Triinusc@gmail.com, tel 518 9693. Mahlapressimise tasu on 0,40 senti liiter!