Prangli põhikooli õpilased osalesid koolinoorte kalaroogade konkursil. Oleme väga uhked, sest just nende tursakotlettide retsept tunnistati parimaks kalaroaks.

Maaeluministeeriumi korraldatud konkursile esitati rohkem kui 200 kalatoitude retsepti üle Eesti. Nende hulgas oli nii eestipäraseid kalaroogasid, näiteks kiluvõileiba või pikkpoissi, aga ka teiste maade hõrgutisi nagu taipärast mereannisuppi või populaarset fish & chipsi.

Peaauhind läks seekord jagamisele. Parimateks tunnistati Prangli põhikooli õpilaste tursakotlettide retsept ja Saku gümnaasiumi ahvenatakod.

„Meie koolis on väga populaarne kodunduse ring, kus muuhulgas tegeletakse toiduvalmistamisega. Ringi juhendaja ja kodundusõpetaja Siiri Piirisaareni jõudis info konkursi kohta ning koos lastega tehti otsus osaleda,“ ütleb Prangli põhikooli direktor Tiina Piirisaar. Liisk langes tursakotlettide valmistamise kasuks, sest saare kalamehed saavad ikka aeg-ajalt värsket turska ning sellest valminud road maitsevad nii suurtele kui ka väikestele.

Aluseks võeti vanaema tursakotlettide retsept, mida noored oma maitse järgi pisut kohandasid. „Võidu saladus peitub ilmselt värskes tooraines ja selles, et roog on südamega tehtud,“ ütleb Tiina Piirisaar. Ta tunnistab, et ka tema enda pere toidulaual on hõrkudel kotlettidel oma kindel koht.

Kogu Prangli koolipere on konkursivõidu üle väga õnnelik. „Võit oli ootamatu. Eriti rõõmsad olime siis, kui kuulsime, kui palju osalejaid kokku oli. Samuti teeb heameelt, et Eestis on kala ikka au sees ning on paju lapsi, kes tõesti kala söövad,“ sõnab Tiina Piirisaar.

Ise tehtud, hästi tehtud.

Prangli vanaema tursakotlettide retsept

Prangli noored ütlevad retsepti sissejuhatuseks, et tursakala ujub põhiliselt Eesti põhjaranniku vetes ja selliseid kalakotlette on nad saanud maitsta ainult oma vanaema juures. Kuna tursk on vähese rasvasisaldusega, siis lisatakse Pranglil kotletitainale soolapekki.

Koostisosad

700 g tursafileed

Hõrk kalaroog viib lausa keele alla.

150 g soolapekki

2 kooritud kartulit

3 viilu saia

2 sibulat

6 küüslauguküünt

2 muna

jahu

riivsaia

soola

pipart

õli

Valmista ette ja aja läbi hakklihamasina tursafilee, soolapekk, kartul, sibul, küüslauk ja sai. Klopi munad vahule ja lisa kotletitainasse. Maitsesta soola ja pipraga, aga arvesta, et pekk on soolane. Sega riivsai ja jahu, seejärel valmista kotletitainast pätsikesed ja veereta neid jahu ja riivsaia segus. Kuumuta õli pannil, keera kuumus mõõdukaks ja prae kotletid kuldpruuniks. Serveeri kotlette keedukartulite ning hapukoore ja marineeritud kurgi kastmega. Kaunistamiseks võid lisada maitserohelist.

Sellest kogusest jätkub kaheksale sööjale.

Fotod: Siiri Piirisaar