Septembri kolmandal nädalavahetusel toimus Viimsi vabaõhumuuseumis järjekordne ubinapäev ehk õuntele pühendatud turupäev, mille raames kutsusime viimsikaid taas ka õunakoogivõistlusele.

Tänavu toimus õunakoogivõistluski mitmendat-setmendat korda ning pärast mullust üsna tagasihoidlikku osavõttu oli rõõm laual näha lausa kuutteist õunakooki! Küpsetajate seas oli nii kogenud küpsetajaid kui ka õige noori (noorim osaleja, 11-aastane Ralf esitas võistlusele lausa 2 kooki), nii õpilasi kui ka pensionäre, vahepealsetest vanuserühmadest rääkimata.

Samuti oli tore näha, et läbi oma esindajate osalesid ka mitmed Viimsi kohvikud-koogiärid: Miiduranna Keskuses tegutsev kondiitriäri Sisters Cake House, poke-eineid ja erinevaid koduseid toite pakkuv Viimsi Tervis, üritustoitlustust pakkuv 200kraadi OÜ ning oma Haabneeme koduköögis kooke küpsetav Galina Elmik (vt Facebookis @tordidviimsi).
Žüriis olid ubinapäeva idee autor Indrek Kaing, Rannarahva muuseumi esindaja Jekaterina Alipova, ubinapäeva konferansjee Tiia Paist ning Nami-Nami retseptikogu esindaja ja õunakoogikonkursi korraldajana mina ehk Pille Petersoo.

Kuigi söömine on ainus töö, mis kõhtu täidab, siis žürii töö ei olnud kergete killast. 16 erinevat magusat ja väga eripalgelist kooki tähendas, et parimatest parimate valimine oli üsna keeruline, ent lõpuks jõudsime siiski esikolmikuni. Tänavuseks parimaks õunakoogiks kuulutasime Viimsi gümnaasiumi abiturientide õuna-tosca (Gretel Põld ja Liis Paurson), järgnes põline viimsilane ja kogenud õunakoogikonkursil osaleja Anne Mik oma hõrgu mureda õunapirukaga ning kolmandale kohale platseerus Irina Mõskiv oma imeilusa õuna-kaneelirulliga “Sügis Viimsis”.

Oma lemmiku said kuueteistkümne koogi seast valida ka ubinapäeva külastajad ning seda võimalust kasutati väga aktiivselt. Et koogid kurku kinni ei jääks, pakkusime turulistele õunakookide kõrvale ka kuuma õunakooreteed. Publiku lemmiku tiitli sai Mariann Hütt oma ricotta-iirise-karamelli õunakoogiga.
Auhinnad võistlusel osalejatele olid välja pannud Viimsi vald, Rannarahva muuseum ja Nami-Nami retseptikogu. 

UBINAPÄEVA AJALUGU
Ubinapäev toimus Viimsi taluturul juba kümnendat korda ja seega võib seda juba traditsiooniks pidada. Toreda kogukonnaürituse idee autoriks on Püünsis elav Indrek Kaing, kes aastaid tagasi otsis võimalust oma suurele perele (Indreku peres kasvab neli last) õunamahla pressida. Kuna sellist võimalust tollal Viimsi vallas ei olnud, siis võttis Indrek Rannarahva muuseumiga ühendust ning tekitas ise sellise võimaluse kõikide viimsilaste rõõmuks.

Õunamahlaaktsioonist on nüüd välja kasvanud korralik sügisfestival, kus saab Viimsi taluturul värsket kodumaist toidukraami osta, elavat muusikat nautida ja õunamahla pressida. Aastate jooksul on ubinapäeva raames aset leidnud veel näiteks toidublogijate õunakoogikohvik, õunagrillimise meistrivõistlused, ubinahoidise konkurss jm.