Kui ilmad muutuvad niiskemaks ja jahedamaks, on kohe tõusuteel järjekorrad arstikabinettide taga ning bussides ja avalikes ruumides võib kuulda turtsatusi ja nuuskamist. Kas peaksime leppima sellega, et sügis ja talv ongi “haigusteperiood” või saame ise midagi terve olemiseks ette võtta? Kuna toidu kaudu loome me sõna otseses mõttes enda füüsilist keha, siis on tegemist väga võimsa tööriistaga, mille abil on võimalik suures osas enda vastuvõtlikkust haigustele mõjutada.

Kõigepealt pole külmetushaigustesse haigestumise ja nõrga immuunsuse taga mitte üks põhjus, vaid mitmete põhjuste kogum. Laias laastus võib neid jagada kaheks. Üks osa on toitumisega seotud põhjused, mille alla kuuluvad toidud, mida me sööme, aga ei peaks sööma, ja toidud, mida me ei söö, aga peaksime sööma, et tervist tugevdada. Teine suur osa on stressiga seotud põhjused, mida antud artikkel ei puuduta. Siia alla kuuluvad vähene liikumine, halb une kvaliteet ja suhteprobleemid (mõnikord võivad tülid lähedastega või keerulise ülemuse alluvuses töötamine inimese sõna otseses mõttes haigeks teha). Liigne pessimism ning enda elu mõtestamisega seotud küsimused võivad samuti tervisele laastavalt mõjuda.

Alustame sellest, et räägime toitudest, mida võiks menüüs vähendada või üldse välja jätta, tugevdamaks enda vastupanuvõimet haigustele.

Suhkur ja glükoosi-fruktoosi siirup

Pole ilmselt enam kellelegi uudis, et suhkur kehale hästi ei mõju, sest ta soodustab põletike teket, mis omakorda loob soodsa pinnase külmetus- ja muude põletikuliste haiguste tekkeks. Tasub lugeda pakendite silte, kui mitu grammi lisatud suhkrut antud toiduaines 100 grammi kohta on. Mõnikord võib sel viisil avastada, et lausa 70–80% 100-grammisest toidust moodustab suhkur või, mis veel hullem – glükoosi-fruktoosi siirup. Kuigi ka puuviljad sisaldavad fruktoosi, on see taimes seotud kiudainetega ning tarbitavad kogused pole nii suured kui kõrge kontsentratsiooniga puhtal kujul glükoosi-fruktoosi siirupi tarbimisel.

Kindlasti tasuks toidusedelist välja jätta karastus- ja energiajoogid, aga ka näiteks poemahlad on tavaliselt liiga kõrge suhkrusisaldusega. Sel teemal on tehtud palju erinevaid teadusuuringuid ja tulemused on üsnagi sarnased – suhkru ja glükoosi-fruktoosi siirupi tarbimine suurendab põletiku taset kehas ja soodustab seega haigestumist.

Transrasvad

Kuigi transrasvade vähendamisega toitudest on lausa riiklikul tasandil tegeletud, tasub siiski pakendit lugeda. Kui seal sisaldub märksõna „osaliselt hüdrogeenitud taimsed rasvad“, siis on tegu transrasvadega ja mõistlikum oleks toode tagasi riiulile panna. Taaskord on transrasvade vältimise soovituse põhjuseks nende põletikku tõstvad omadused kehas. Kohad, kus võib tõenäoliselt transrasvu leida, on näiteks friikartulites ning teistes kiirsöögikohtade õlis praetud toitudes, aga ka küpsistes, kookides ja kommides.

Rafineeritud süsivesikud

Rafineeritud tähendab töödeldud. Kõige kasulikumad on n-ö töötlemata toidud. Iga protsess, mida toiduainega tehakse, muudab mingit osa temast ja kasutegur, mis söömisest saada on, väheneb. Rafineeritud süsivesikud tekitavad kehas põletikku ja soodustavad n-ö halva soolestiku mikrofloora kasvu, mis ei ole abiks haiguste ennetamisel, vaid pigem soodustab neid. Rafineeritud süsivesikuid võib leida kommides, saias, pastatoodetes, valgest jahust küpsetistes, küpsistes, kookides, karastusjookides ning töödeldud toitudes, mis sisaldavad lisatud suhkrut või rafineeritud jahu.

Liigne alkoholi tarbimine

Alkohol tekitab põletikku ja lööb paigast ära normaalse bakteriaalse mikrofloora. See Takistab toksiinide eemaldamist kehast ning võib põhjustada nn lekkiva soole sündroomi, mis omakorda viib kogu keha põletikku.

Töödeldud liha

Näiteks vorstid, peekon, sink ja suitsuliha. Liha töötlemise protsessi käigus võib tekkida ühendeid, mis tõstavad kehas põletiku taset.

Allpool on nimistu toitudest, mida tuleks menüüsse lisada, et toetada keha vastupanu haigustele ning vähendada põletikku.

Hapukapsas

Ehedalt hapendatud kapsas sisaldab palju vitamiine ja häid baktereid, mis takistavad halbadel bakteritel meie kehas võimust võtta. NB! Vali ehe hapukapsas turult või vanaema juurest, sest kui pakendile on kirjutatud pastöriseeritud, siis on sealt osa head kraami kadunud.

Marjad

Nad pakatavad vitamiinidest, kiudainetest ja mineraalainetest. Vali, millised rohkem meeldivad: maasikad, mustikad, vaarikad, murakad jne. Isegi talvel on võimalik sügavkülmutatud toodete letist marju osta. Nad sisaldavad rohkelt antioksüdante, mis vähendavad põletikku ja tõstavad immuunsust ning vähendavad südamehaiguste riski.

Rasvane kala

Taaskord vali enda lemmik: lõhe, sardiinid, heeringas, makrell, anšoovis. Neist saame asendamatuid oomega-3-rasvhappeid EPA ja DHA, mis osalevad põletikuliste protsesside vähendamises ja on abiks ka südamehaiguste ennetamisel. Kui kala sööd vähe või üldse mitte, tasub kaaluda kalaõli sisaldava toidulisandi tarbimist, sest oomega-3-rasvhapped on asendamatud ning keha neid ise toota ei suuda – neid peame saama toiduga. Kala puhul on oluline silmas pidada, et saaksid teda võimalikult puhtast allikast, sest paljud veekogud on saastunud ning saasteained sadestuvad ka kaladesse.

Brokoli

Brokoli on väga toitaineterohke antioksüdant ja põletiku vähendaja. Kuulub ristõieliste hulka nagu ka lillkapsas, kale ja rooskapsas.

Avokaado

Sisaldab rohkelt südamesõbralikke monoküllastumata rasvhappeid ning vähendab põletikku.

Paprika

Tõeline C-vitamiini pomm, sisaldades ka rohkelt antioksüdante, ning omab põletikku vähendavat toimet.

Kurkum

Tihti kasutusel karrides ja India köögis. Sisaldab kurkumiini, mis on teadlaste tähelepanu pälvinud võimsa põletikku vähendava toime tõttu. Kurkumit tasub toitudesse lisada koos musta pipraga, sest see aitab kordades selle imendumist kehas suurendada.

Kvaliteetne külmpress oliiviõli

Sisaldab rohkelt monoküllastumata rasvhappeid ja on ka Vahemeremaade toitumispõhimõtete lahutamatu osa. Põletikku vähendava toimega.

Tomatid

Sisaldavad rohkelt antioksüdanti nimega lükopeen, millel on tugev põletikuvastane toime. Tomatite küpsetamine õlis suurendab lükopeeni imendumist kehas.

Kirsid

Antioksüdantide rohked kirsid on head põletiku vähendajad. Lisaks sisaldavad kirsid ka melatoniini, mis soodustab und. Ideaalne vahepala päeva lõpuks on kirsid koos peotäie pähklite-seemnetega.

Kokkuvõtteks võib öelda, et keha “valmisolekut” haigustele vastuvõtlik olla tõstavad põletikku soodustavad toidud ja keha vastupanu haigustele aitavad hoida just põletikku vähendavad toiduained.