Tekst: Ruth Raja, restorani juhataja ja peakokk

PAAT on kindlasti üks omanäolisemaid söögikohti Põhja-Eestis. 22 aastat tagasi merekaldale kerkinud restorani arhitektuur tõmbas juba tol ajal omajagu tähelepanu. Aastatega on tagurpidi pööratud paadi kujuline restoran tõusnud juba omamoodi Viimsi vaatamisväärsuse seisusesse ja seda ka välismaalaste jaoks. Ainult paarikümne sõiduminuti kaugusel Tallinna kesklinnast asuv suur tagurpidi PAAT on vaatepilt, mida on raske unustada.

Liialdamata võib öelda, et PAAT on üks tuntumaid ja tuttavamaid hooneid, mis nii arhitektuurselt kui ka meeleolult sobib imeliselt Viimsi vabaõhumuuseumi kõrvale. Hoone arhitekt on Indrek Suigusaar ja see ehitati 1999.–2000. aastal.

Viimsi poolsaar on juba aegade algusest peale olnud Soome lahe äärne kaluriküla. Tagurpidi pööratud paat on ürgne motiiv, mis on kasutust leidnud ka hoone arhitektuurse vormi kujundamisel. Läbi aastasadade on meremehed kalalt tulles kaldale tõmmatud paadid tagurpidi pööranud, et sedaviisi neile puhkust anda.

Ruth Raja
restorani juhataja ja peakokk

Arhitekt Suigusaar on ise täiendavalt kirjeldanud oma inspiratsiooni eriti seikluslikult: “Pimedusest vastu kumava restorani peasissepääsu klaassein on kujundatud kiusvaala suu, millesse sukelduja, haarates kinni merilõvi kihva laadsest käepidemest, läheb vastu üllatavale seiklusele.” Ehitus valmis 2001. aasta aprillikuus.

Algselt oli PAAT olemuselt ja meeleolult pigem hubane pubi. 2003. aasta alguses vahetas PAAT omanikku ning aegade jooksul on sellest kujunenud restoran, mis ka pärast kõiki neid aastaid ei väsi oma vaatega üllatamast. Alati taamal lummav Tallinna siluett ning saateks kõik mere emotsioonid – torm, tuul ja peegelsile vesi. See ilu hoiab motivatsiooni üleval tegutseda ka järgmised 20 aastat.

Mitmekesine menüü

PAAT on lisaks oma arhitektuurile ja imelisele merevaatele tuntud ka köögi poolest. Sageli tulevad meie püsikliendid just oma lemmikroogasid nautima. Maitsed on tuttavad, aga samas veidi uued ja omamoodi. Palju toorainest tuleb kaugemalt, nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Pärnust. Tuntuimaid on meie mereanniseljanka ja kama toorjuustukook. Kindlal kohal on alati ka hooajalised maitsed, nagu angersägašašlõkk, mille pärast tasub kindlasti suviti sõit meile ette võtta.

Lisaks merelisele teemale leiab menüüst ka tummisemaid roogasid maalt ning oleme menüüd ka kaasajastanud veganitele mõeldud valikutega. Menüüsse oleme alati püüdnud põimida tuttavaid maitseid, rannarahva leidlikkust ning maailmast kogutud ideid mingis koduses võtmes.

Külalistel on võimalus nautida vaadet Tallinna siluetile nii avaras restoranisaalis kui ka einestada suvel värskes mereõhus suurel väliterrassil või merekaldal.

Rannarestoran on ka imeline koht mereäärsete pulmade ja muude pidulike ürituste korraldamiseks. Paadi teisel korrusel asuv privaatne merevaatega saal on südamlik koht peiede pidamiseks.

Kõrval asuv Viimsi vabaõhumuuseum rõõmustab külastajaid igapäevaselt oma rõõmsate tallekestega – nii saab näiteks nädalavahetusel veeta vahva perepäeva vabaõhumuuseumis ning einestada pärast üheskoos rannarestoranis. Menüü pakub ka lastele oma lemmikud ja aja sisustamiseks leiab ülemiselt korruselt mängunurga.

Aastal 2020 läbis PAADi interjöör taas väikese mustriküllase värskenduse. Mere ja maa piiril oleva restorani interjööris räägivad lugusid värviküllased lindudega mustrid, mis kõnelevad loodushoiust ja kadunud liikidest. Idee autorid on kihvtid noored brändiga Ma_ke_lab.

Pärast koroonaaega oleme nii interjööri kui ka menüüsse tahtnud sisse tuua positiivsemat, rõõmsameelset ja rannarahvale iseloomulikku seiklejalikku joont – PAAT püsib vankumatult iga tormiga!

Kindlasti on jõuluajal tulemas krutskitega roogasid ja oleneb talvetaadist, kas ka lisaks majas peetavatele jõulupidudele lisandub võimalus taas pidu lumisemalt korraldada.

Ootame sööma ja vaadet nautima!