NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU perenaine ja Viimsi Maitsed Facebooki grupi haldaja Pille Petersoo soovitab vitamiinirikkaid retsepte karulaugust. NB! Karulauk on III kategooria kaitsealune taim, mida loodusest tohib kasutada vaid mõõdukaks isiklikuks tarbimiseks.

Kevad on täies hoos – päevad venivad pikemaks, kasemahl tilgub, karulauk lokkab. Isegi sotsiaalse isolatsiooni tingimustes tahab inimene aeg-ajalt loodusesse ja metsa vahele. Viimsis on meil vedanud – karulauk kasvab nii mõneski koduaias ja looduslikult nii mõneski metsatukas. 

Pidage meeles, et karulauk on III kategooria kaitsealune taim, nii et korjata tohib vaid karulaugulehti, vaid isiklikuks kasutamiseks ja kasvukohta ei tohi mingil juhul ohustada. Kohe kindlasti on ebaseaduslik korjata karulauku müügiks!

Pille Petersoo maitsvad road on viimsilastele ammu tuttavad. Fotod: erakogu
Pille Petersoo maitsvad road on viimsilastele ammu tuttavad. Fotod: erakogu

Siin neli vitamiinirikast soovitust selle vitamiinirikka kevadrohelise kasutamiseks.

Karulaugupesto

väike punt karulauku (u 100 g)
50 g röstitud mandleid, piiniaseemneid, india pähkleid, päevalilleseemneid vms
u 1 dl külmpressitud oliiviõli või saaremaist tudraõli
50 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
soola

Pese karulauk ning kuivata hoolega. Lõika väiksemateks tükkideks. Pane hakitud karulauk, röstitud seemned või pähklid ja mõni sl õli saumikseri anumasse ning püreesta. Lisa vähehaaval ülejäänud õli (õli kogust sõltub sellest, kui paksu/vedelat pestot soovid).

Lisa riivitud juust ning maitsesta soolaga.
Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.

Karulaugupesto
Karulaugupesto

Karulauguhummus

400 g purk konservitud kikerherneid
peotäis värsket karulauku
4 sl külmpressitud oliiviõli 
2 sl tahiini seesamipastat soovi korral
1 väiksem sidrun
soola ja musta pipart

Nõruta kikerherned, loputa külma vee all ning nõruta uuesti. 
Peenesta kikerherned, veidi vett ja pestud ning kergelt hakitud karulaugulehed (nt köögikombainis). Sega juurde oliiviõli, soovi korral ka tahiini. Maitsesta julgelt sidrunimahla, soola ja pipraga.

Kui hummus on liiga paks, siis sega juurde veidi vett või oliiviõli. Õige hummus peaks olema kreemjas, ent mitte vedel.

Kevadiselt karulaugumaitseline hummus sobib hästi nt Gruusia leivaga või ise küpsetatud potisaiaga (retsepti leiad Nami-Namist).

Karulauguhummus
Karulauguhummus

Karulaugu-tzatziki

Tzatziki on Kreeka küüslaugu-kurgi-jogurtisalat. Siin on küüslauk asendatud karulauguga. Sobib nii dipikastmeks kui ka lihtsalt keedetud kartuli kõrvale. 

2 pikka kurki
1 tl soola
suur punt karulauku
400 g Saare maitsestamata jogurtit või Saare kreeka jogurtit

Pese kurk ning riivi jämeda riiviga. Pane sõelale, riputa peale soola ja lase 30 minutit nõrguda. Haki karulauk peenelt.

Sega kausis hakitud karulauk, nõrutatud kurk ning jogurt. Kui soovid vedelamat kastet, siis võid lisada nt veidi keefirit.

Tzatziki
Tzatziki

Muna-karulaugusalat

suur punt karulauku
400 g Saare hapukoort
3-4 keedetud muna
soola

Haki karulauk peeneks, koori keedetud muna ja riivi jämeda riiviga. Sega kausis karulauk, muna ja hapukoor, maitsesta soolaga. 
Serveeri näiteks keedetud kartulite kõrvale. 

Muna-karulaugusalat
Muna-karulaugusalat